Onze talk met Cherish van Cherish Yourself was niet alleen interessant maar ook heel leerrijk. De belangrijkste lessen die we eruit geleerd hebben vatten we hier graag even samen.
De eerste stap naar eczeem behandelen, is natuurlijk om het te herkennen. Heb jij last van jeuk, droogte, schilfers, scheurtjes of blaasjes op de huid? Dan is de kans groot dat jij met eczeem te maken hebt. Twijfel je nog? Neem dan zeker even contact op met een huidexpert in jouw buurt.
Eczeem is een soort allergische reactie op stoffen waar je anders niet op zou reageren. Krijg jij ineens droge plekken op je huid wanneer de pollen terug hun opmars maken? Of zie je de schilfertjes verschijnen na een lentewandeling in het bos? In het geval van eczeem is dat jouw immuunsysteem dat overmatig gaat reageren op prikkels uit je omgeving.
Besmettelijk is het gelukkig niet, maar het kan wel erfelijk zijn.
Voeding
Bepaalde voedingsstoffen zoals melk, gluten en eieren kunnen een opflakkering van eczeem triggeren. Je kan bij je dokter laten testen of er een bepaald ingrediënt is dat je beter kan vermijden.
Allergieën
Zoals we hiervoor al vermeldden, kan je huid ook reageren op bekaadde prikkels uit je omgeving.
Verandering van temperatuur
Veel mensen zullen wel merken dat hun huid wat meer aandacht nodig heeft wanneer je je plots in een ander klimaat bevindt, maar bij eczeem is dat eens zo belangrijk. Zorg dus dat je voorbereid bent op de temperatuurschommelingen wanneer je op vakantie vertrekt. Ons huidbericht op onze homepagina kan je hier wat meer advies in geven.
Erfelijkheid
Besmettelijk is het gelukkig niet, maar eczeem kan wel erfelijk zijn. Dat wil niet zeggen dat het zich altijd zal uiten. Je kan het dus ook doorgeven zonder er zelf last van te hebben.
Hormonen
Voor de vrouwen onder ons is er nog een extra trigger waar je je van bewust moet zijn, want onze hormonen kunnen zich ook uiten op onze huid. Je denkt dan natuurlijk meteen aan acné, maar ook met eczeem moet je rekening houden. Wanneer je ovuleert, zo rond de 14e dag van je cyclus, is je oestrogeengehalte op z’n hoogst. Ook dan kan je een opflakkering van eczeem ervaren.
Meten is weten, zeggen we wel eens. Ook al komt er niet altijd jouw specifieke trigger uit een onderzoek, in veel gevallen kan je op basis van een intolerantietest wel beginnen met je dieet aan te passen. Wie weet is dat wel de stap die jij nodig hebt om je eczeem beter onder controle te krijgen!
Hormoonzalf werkt echt, en kan zelf enorme verlichting bieden aan je symptomen. Maar je moet ermee opletten, want er is ook een keerzijde aan de munt. Hormoonzalf verdunt de huid, waardoor je extra moet opletten voor gevoeligheden. Daarnaast is de zalf ook enorm verslavend voor de huid, en is het dus niet zo simpel om het gebruik weer af te bouwen.
Geef je huid geen kans om uit te drogen. Door onmiddellijk na de douche je huid in te smeren met shea butter zorg je ervoor dat je geen extra vocht verliest. Daarnaast kan je jouw douche-ervaring ook aangenamer maken door een zachte zeep te gebruiken op basis van olie en zonder sulfaten.
Keep it simple & soft. Hou je huidverzorging eenvoudig en verzachtend. Door je huid te veel te stimuleren, kan je ongewenste reacties uitlokken. Zorg daarom in eerste instantie voor een goede basisverzorging met nuttige ingrediënten. De ingrediënten in deze producten zijn optimaal om eczeem aan te pakken:
Eczeem zal altijd ups en downs kennen, maar dat betekent niet dat je bij de pakken moet blijven zitten. Met de juiste aanpassingen aan je levensstijl is het perfect mogelijk om eczeem grotendeels onder controle te houden.
Leven met eczeem kan soms een vervelende en frustrerende weg zijn omdat het moeilijk is om je vinger te leggen op de oorzaal ervan. Bespraar jezelf wat stress (dat is namelijk ook een trigger van eczeem) en ga naar een huidexpert die samen met jou een traject kan opstellen om je eczeem te behandelen. In regio Amsterdam kunnen we alvast Cherish heel erg aanraden! Meer info? Bekijk dan haar website of Instagram.
Deel deze Insights