Bekend met pigment

Minou-screenshot-min

De zomer is voorbij, en dat wil zeggen dat veel mensen de schade beginnen op te merken die de zon de voorbije weken heeft aangericht. Wij trokken alvast naar Den Bosch om te spreken met huidspecialiste Minou Kroezen. In haar Skin Care Center werkt ze onder andere aan pigmentatie, zodat haar klanten niet alleen met een stralende, maar ook met een gezonde huid naar buiten wandelen.

KRIJG JE VEEL KLANTEN OVER DE VLOER MET PIGMENTATIE?

Huidveroudering en pigmentatie nemen het grootste deel van onze afspraken in beslag. Pigmentatie is heel moeilijk om te behandelen. De klant ziet natuurlijk enkel de vlekjes die zich aan de buitenkant tonen, maar in de huidanalyse zie je dat het eigenlijk om een soort olievlek gaat die onder de huid in zit. Die vlek moeten we dus naar boven krijgen. Daar komt een heel traject bij kijken, maar gelukkig zie je wel snel resultaat omdat de verkleuring meteen lichter wordt.

KAN JE OP VOORHAND INSCHATTEN HOELANG HET DUURT OM DE VLEK HELEMAAL WEG TE KRIJGEN?

Wat voor ons vooral belangrijk is, is dat we de oorzaak van de pigmentvlek kunnen achterhalen. Als we die niet kunnen weghalen, heeft het geen zin om te starten met producten en behandelingen. Pigmentatie kan getriggerd worden door hormonen, medicijnen en littekens, maar ook door de zon. Iedereen wordt natuurlijk gelukkig van de zon, en een dosis vitamine D3 is ook altijd welkom, maar we moeten er slim mee omgaan. Ik las overlaatst in het nieuws dat SPF kankerverwekkend zou zijn en dat je jezelf niet meer zou moeten insmeren. Ja, dat is iets waar ik heel zenuwachtig van word.

HOE HERKEN JE EEN GOEDE ZONNEBESCHERMING?

Ten eerste kijk je naar de beschermingsfactor. Bij sommige merken zie je producten met factor vijf of acht, maar eigenlijk mag het pas beginnen vanaf factor dertig, of zelfs vijftig. Maar de factor is niet het enige, want hoe vaak je het product aanbrengt, is ook van belang. Bij een blanke huid zou dat om de twee uur moeten, maar bij een donkere huid kan je er wel drie uur over doen. Daarnaast moet je ook zeker naar de ingrediënten kijken, want parfum kan bijvoorbeeld ook een trigger zijn voor pigmentatie.

ZIJN ER BEPAALDE GEVALLEN VAN PIGMENTATIE DIE JE NIET KAN BEHANDELEN?

Er is altijd wel een bepaalde mate van verbetering mogelijk. Het ligt er natuurlijk ook aan of de klant bereid is om de oorzaak weg te nemen. Als de klant er bijvoorbeeld niet voor open staat om de anticonceptie aan te passen of steeds aan een puistje blijft pulken, zal die persoon weinig verbetering zien.

"Enkel als we langs beide kanten duidelijk zijn over wat we van elkaar nodig hebben, kunnen we het gewenste resultaat bereiken."

HOE BEHANDEL JE PIGMENTATIE HET BESTE? 

Wij vinden dat pigmentatie het beste wordt aangepakt met een chemische peeling. Je haalt de bovenste huidlaag weg en het pigment komt naar boven, waardoor de verkleuring na een tijd verdwijnt wanneer de huid zich vernieuwt. In de zomerperiode moeten we natuurlijk voorzichtiger zijn. Dan voeren we vooral Hydrafacials uit om de huid voor te bereiden op de peelings van het najaar. Hoeveel peelings er nodig zijn, hangt van de pigmentatie af, én van de producten die de klant thuis gebruikt.

IS THUISVERZORGING DAN ZO BELANGRIJK, ZELFS WANNEER JE BIJ EEN HUIDSPECIALIST IN BEHANDELING BENT?

Ja, je mag bij ons zeker niet aan het traject starten voordat je een goede SPF aankoopt. Een zonnebescherming die verouderd is, een te lage factor heeft of een irriterend ingrediënt bevat, tellen we niet mee. Enkel als we langs beide kanten duidelijk maken wat we van elkaar nodig hebben, kunnen we het gewenste resultaat bereiken. Naast SPF is het belangrijk om zuren te gebruiken in de thuisverzorging. Je verliest iedere dag miljoenen dode huidcellen. Om die cellen los te weken, kan het helpen om zuren te gebruiken. Zo kunnen verhelderende ingrediënten, zoals vitamine C, ook veel beter opgenomen worden.

MAKE-UP IS NATUURLIJK OOK EEN LEUKE MANIER OM PIGMENTVLEKKEN TE VERBERGEN. IS DAAR OOK EEN VERSCHIL IN?

Wij werken zelf met minerale make-up. Als een huid net intensief behandeld is, wil je er natuurlijk geen rotzooi op smeren. Daarom gebruiken we ook veel minerale make-up waar een SPF in zit. Een klant die de tijd of het geld niet heeft om een uitgebreid traject te volgen, geven we zeker een SPF mee naar huis, maar ook een foundation om de vlekjes tijdelijk even te kunnen verbergen. Tegenwoordig zijn er ook zonnebeschermers in de vorm van een spray of poeder die je perfect over je make-up kan aanbrengen.

VEEL MENSEN WEIGEREN SPF TE SMEREN OMDAT ZE GRAAG WILLEN BRUINEN. MAAR KAN DAT OOK OP EEN VEILIGE MANIER?

Het is een misvatting dat je niet meer bruin zou worden als je SPF smeert, want eigenlijk word je dan juist wel bruin. Zodra er uv-licht op onze huid valt, gaan er allemaal bruine parapluutjes over onze huidcellen liggen om ze te beschermen. Door regelmatig SPF te smeren, ga je zeker nog bruin worden, maar sla je het ontstekingsproces over. Het voordeel van geleidelijk aan bruinen, is dat de kleur veel beter blijft zitten. Want als je verbrandt, ga je natuurlijk ook vervellen, en dan ben je het bruine kleurtje alweer kwijt voor je uit het vliegtuig stapt. Je kan natuurlijk ook een beetje zelfbruiner toevoegen aan je dagcrème of SPF 30 om een prachtig zomers kleurtje te krijgen zonder enige schade aan te richten.

Minou-Emely

HEB JE ZELF OOIT LAST GEHAD VAN PIGMENTATIE?

In het begin van mijn carrière gebruikte ik een anticonceptiering. Toen ik op een dag thuiskwam van een festival, zei mijn moeder: “Heel fijn dat je het leuk hebt gehad, maar je kan je daar toch ook wel even douchen?” Maar dat had ik natuurlijk wel gedaan. Toen ik in de spiegel keek, had ik overal bruine strepen in mijn gezicht. Het pigment was in één weekend plots tevoorschijn gekomen. Ik ben dan meteen met die anticonceptie gestopt, en na enkele behandelingen zag je gelukkig niets meer van mijn pigmentatie.

BIJ HORMONALE PIGMENTATIE KAN JE DUS BEST DE OORZAAK ACHTERHALEN EN ELIMINEREN?

Je kan bijvoorbeeld overschakelen op hormoonvrije anticonceptie. Het moet trouwens niet altijd anticonceptie zijn, het kan bijvoorbeeld ook aan antibiotica liggen waar je toch mee in het zonlicht bent gekomen. Pigmentatie kan echt heel veel verschillende triggers hebben.

WELKE BOODSCHAP ZOU JE GRAAG NOG WILLEN MEEGEVEN AAN DE LEZERS?

De zon komt vaak negatief in het nieuws, en we moeten ons zeker bewust zijn van de gevaren, maar we mogen er natuurlijk ook van genieten. Als je er bewust mee omgaat, moet je niet enkel het negatieve van de zon zien.

BEDANKT VOOR JE INSIGHTS, MINOU!

Wil je graag meer weten over dit onderwerp? Luister dan naar de Talk met Minou!

interieur schoonheidssalon

5 tips om thuis pigmentatie te vermijden of te behandelen

1. Bescherm jezelf tegen de zon, ook in de wintermaanden

Laat je niet vangen in de winter want zelfs als het bewolkt is  geraken er nog steeds UVA-stralen aan onze huid en ook die kunnen het pigment triggeren 

2. Blijf van je puistjes af

Door aan je puistjes te pulken, veroorzaak je kleine wondjes, en dat zorgt voor extra pigment waar je moeilijk vanaf geraakt.

3. Exfolieer regelmatig

Door de dode huidcellen te verwijderen, komt het pigment veel sneller naar de oppervlakte en zal de verkleuring dus ook sneller verdwijnen.

4. Gebruik minerale make-up

Wil je je pigmentvlekken verdoezelen? Vervang dan je gebruikelijke make-up door minerale make-up om je huid niet te overbelasten in het behandelproces.

5. Evalueer je hormonen

Is je pigmentatie hormonaal? Overweeg dan om over te stappen naar een andere anticonceptie, of ga na of je je antibiotica wel correct gebruikt hebt.