Zoek
Sluit dit zoekvak.

Snijden is niet altijd de oplossing

dr. Farid Kazem

Het taboe rond plastische chirurgie is al lang niet meer wat het geweest is, maar voor velen blijft het nog steeds een grote drempel. Wij spraken erover met Dr. Farid Kazem bij Kazem Aesthetica, de plastisch chirurg die zich al dertig jaar bezighoudt met zowel reconstructieve als cosmetische chirurgie. Hij deelt met ons zijn visie over alternatieve behandelingen en de grote angst voor het mes.

STEEDS MEER VAN UW COLLEGA’S BREIDEN UIT NAAR NIET-INVASIEVE TECHNIEKEN. WAAROM IS DIE TREND VOLGENS U ZO POPULAIR GEWORDEN?

Toen ik net met niet-operatieve behandelingen begon, verklaarden de meeste collega’s me voor gek. Velen onder hen zagen alles waar geen snijden aan te pas kwam als inferieur, terwijl ik net vond dat we nieuwe ontwikkelingen moesten omarmen. Achteraf bleek ik gelijk te hebben, want we zien nu steeds meer niet-invasieve technieken die dezelfde, of soms zelfs betere resultaten bereiken. Daarbij willen patiënten niet lang thuisblijven van hun werk om uit te rusten en te recupereren, maar willen ze er toch nog steeds zo lang mogelijk goed blijven uitzien. Daarom verwacht ik dat de trend zich alleen maar zal verderzetten en dat operaties steeds minder nodig zullen zijn. Dat is een grote motivatie voor veel chirurgen.

BIJ PLASTISCHE CHIRURGIE MOETEN WE DUS NIET ALLEEN AAN OPEREREN DENKEN?

Nee, maar dat is wel het imago dat we lange tijd naar buiten hebben gebracht. Plastisch chirurgen profileren zich graag op een heroïsche manier. Het is natuurlijk een mooi vak, maar ook een heel breed vak. Hoe goed je ook bent, je kan niet in alle aspecten de beste zijn. Als je streeft naar perfectie, moet je keuzes maken. Ik merk vaak bij jongere chirurgen dat ze het snijden niet willen loslaten. Nu de focus meer op niet-invasieve behandelingen ligt, zoeken zij naar manieren om hun palet aan te vullen.

PATIËNTEN ZITTEN VAAK MET EEN ANGST VOOR HET CHIRURGISCHE MES, MAAR IS DIE ANGST VANDAAG NOG WEL NODIG?

Er is niets om angst voor te hebben op het gebied van veiligheid. De technieken zijn veruit verbeterd, waardoor de risico’s veel kleiner zijn geworden. Maar voor de gemiddelde persoon blijft een operatie nog steeds een enge gedachte, en dat begrijp ik ook. Onze patiënten zijn meestal niet ziek, ze moeten niet geopereerd worden. Narcose is niet het enige waar ze bang voor zijn, ook de volledige overgave aan de chirurg wekt angst op. Bij een niet-invasieve behandeling daarentegen is er geen verdoving nodig. Je kan in de meeste gevallen zelfs tijdens de behandeling gewoon met de behandelaar praten. Dat gevoel van controle maakt het verschil.

Circadia booster Hydrafacial
HOE KIEST U DE BESTE AANPAK VOOR UW PATIËNT?

Luisteren is het allerbelangrijkste. Je moet op dezelfde golflengte komen met je patiënt door uit te zoeken wat zijn of haar doel is. Als chirurg kan je technisch gesproken de beste behandeling uitvoeren, maar uiteindelijk nog steeds teleurstelling bij de patiënt zien, omdat je niet goed geluisterd hebt naar de verwachtingen. Dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Er is niets ergers dan een ontevreden patiënt, terwijl jij als chirurg je uiterste best hebt gedaan.

KOMEN ER SOMS PATIËNTEN OVER DE VLOER MET ONREALISTISCHE VERWACHTIGEN? 

Ja, dat gebeurt zeker. Sommigen komen zelfs met de mindset binnen “wie betaalt, die bepaalt”. Dan gaat het bij mij al fout. Je mag zoveel vragen stellen als je wil, maar het is nog steeds aan mij om te bepalen wat realistisch is. Ik begin niet met onrealistische verwachtingen, want dan is het al gedoemd om te mislukken. Dan ga ik liever als vrienden uit elkaar, zodat jij je geld kan sparen en ik mijn gemoedsrust kan houden.

HOE ZIET VOOR U DE IDEALE PATIËNT ERUIT?

Die bestaat niet, net zo min als de ideale plastisch chirurg. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, en dat speelt altijd een grote rol. Zoals ik al zei, zit de kunst vooral in het luisteren naar de achtergrond en de motivatie van de patiënt. Als we dan toch over een ideale situatie praten, vind ik het vooral belangrijk dat iemand grondig onderzoek vooraf doet. Veel collega’s vinden dat lastig omdat zo’n patiënt vaak kritische vragen stelt, maar dat vind ik net leuk. Dat houdt mij scherp en dwingt me soms om alternatieven te bekijken. Het moet geen monoloog zijn langs mijn kant waarbij ik je in de gewenste richting duw. In een ideale situatie bekijken we samen de voor- en nadelen van alle opties. Ik geloof ook niet in één juiste oplossing. Vaak zijn er voor een probleem meerdere benaderingen of combinaties mogelijk die een optimaal eindresultaat kunnen bereiken. De ideale patiënt bestaat dus niet, maar iemand die zijn of haar huiswerk grondig heeft gedaan, komt al aardig in de buurt. Ik kan het ook waarderen dat iemand die op gesprek komt aangeeft nog bij andere klinieken op gesprek te gaan. Zo maken ze voor zichzelf de juiste keuze. Als het echt mijn patiënt is, komt die uiteindelijk wel bij mij terecht.

“Wij bieden behandelingen voor iedere leeftijdscategorie, maar iemand van dertig heeft een andere benadering nodig dan iemand van vijftig.”

“Wij bieden behandelingen voor iedere leeftijdscategorie, maar iemand van dertig heeft een andere benadering nodig dan iemand van vijftig.”

DOOR HET GROTE AANBOD AAN BEHANDELINGEN KAN U ECHT MAATWERK AANBIEDEN, EN DAT IS NATUURLIJK EEN ENORM VOORDEEL.

Leeftijd heeft er ook veel mee te maken. Kazem Aesthetica biedt behandelingen voor iedere leeftijdscategorie, maar iemand van dertig heeft een andere benadering nodig dan iemand van vijftig. De huid is anders en ze bevinden zich in een andere levensfase met andere behoeften. Ik heb trouwens liever dertigers als patiënten, omdat ik dan het volledige traject kan meevolgen.

MET AL DIE ALTERNATIEVEN KUNNEN WE DUS WEL ZEGGEN DAT SNIJDEN NIET ALTIJD DE OPLOSSING IS.

Soms kan de oplossing ook in een combinatie zitten, door het herstelproces te bevorderen, of de huid voor te bereiden op een operatie. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik al die mogelijkheden aan mijn patiënten kan aanbieden, en niet beperkt ben tot één techniek.

WAT DOET U ZELF VOOR EEN GEZONDE HUID?

Naast het feit dat je wat genetisch geluk moet hebben met je huid, gebruik ik wel bepaalde voedingssupplementen. Ook HydraFacial is een topbehandeling en een prachtige techniek om je huid te reinigen en te voeden van buitenaf. Ik gebruik zelfs de HydraFacial Keravive voor mijn hoofdhuid, want ook mijn haar wordt wat dunner met de jaren. Daarnaast gebruik ik de huidverzorgingslijn die ik zelf ontwikkeld heb (Nefera®, nvdr.). Voorlopig gebruik ik nog geen botox of fillers, maar ik zou het wel doen als het nodig was. Genoeg water drinken is cruciaal om je vochtgehalte op peil te houden en ook gezond eten is natuurlijk van groot belang.

vrouw bij een esthetisch arts
DOOR HET GROTE AANBOD AAN BEHANDELINGEN KAN U ECHT MAATWERK AANBIEDEN, EN DAT IS NATUURLIJK EEN ENORM VOORDEEL.

Leeftijd heeft er ook veel mee te maken. Kazem Aesthetica biedt behandelingen voor iedere leeftijdscategorie, maar iemand van dertig heeft een andere benadering nodig dan iemand van vijftig. De huid is anders en ze bevinden zich 

ALS U ENKELE TIPS MAG MEEGEVEN AAN DE LEZER VOOR EEN GEZONDE HUID, WELKE ZIJN DAT DAN?

Het allerbelangrijkste is om uit de zon te blijven. Zorg ook dat je genoeg water drinkt en gezond leeft. Voeding is daarbij heel belangrijk. Daarnaast zou je goede huidverzorgingsproducten moeten gebruiken, met een beschermingsfactor als het kan. En opnieuw, HydraFacial is de ideale behandeling om je huid diep te reinigen en te verzorgen.

HEEL ERG BEDANKT OM DE ANDERE KANT VAN PLASTISCHE CHIRURGIE AAN ONS TE TONEN.