Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het verschil tussen SLES en SLS in shampoo: Wat je moet weten voor optimale hoofdhuidverzorging

Wanneer je door het gangpad van een winkel loopt en naar de verschillende shampoo flessen kijkt, zie je vaak ingrediënten zoals SLES (Sodium Laureth Sulphate) en SLS (Sodium Lauryl Sulphate) vermeld staan. Maar wat betekenen deze afkortingen eigenlijk en wat is het verschil tussen SLES en SLS? En nog belangrijker, welk effect hebben ze op je hoofdhuid en haar? In deze blog zullen we dieper ingaan op deze ingrediënten en hun impact op hoofdhuidverzorging.

Wat zijn SLES en SLS? 

SLES en SLS zijn beide oppervlakteactieve stoffen of surfactanten die veel worden gebruikt in reinigings- en verzorgingsproducten, waaronder shampoos. Ze zijn moleculen die zowel vet als water aantrekken, waardoor ze overtollig talg op je hoofdhuid kunnen verwijderen en je haar vetvrij kunnen maken.
 
SLS (Sodium Lauryl Sulphate), ook bekend als NLS in het Nederlands, staat bekend als een agressief schoonmaakmiddel en werd vroeger zelfs gebruikt als tapijtreiniger. Het wordt veel gebruikt in shampoos, omdat het effectief overtollig talg kan verminderen. Echter, het kan ook de barrièrefunctie van je hoofdhuid beschadigen, waardoor je hoofdhuid kwetsbaarder wordt.
 
SLES (Sodium Laureth Sulphate) is een mildere variant van SLS. Het wordt vaak beschouwd als een betere keuze dan SLS, maar het wordt nog steeds afgeraden voor hoofdhuidverzorging. Er zijn alternatieven zoals cocossulfaat die milder zijn voor de hoofdhuid en de barrièrefunctie behouden.

Het effect op de hoofdhuid

Hoewel SLES en SLS effectieve reinigingsmiddelen zijn, kunnen ze ook bijwerkingen hebben, vooral bij mensen met een gevoelige hoofdhuid. Het verwijderen van overtollig talg kan leiden tot een vermindering van de talgproductie, maar ook tot beschadiging van de barrièrefunctie van de hoofdhuid. Dit kan resulteren in een droge, geïrriteerde hoofdhuid en mogelijk haarproblemen zoals jeuk, roodheid en schilfering.

Kies voor mildere alternatieven

Om je hoofdhuid optimaal te verzorgen, raden we aan om shampoos te vermijden die SLES en SLS bevatten. In plaats daarvan kun je kiezen voor shampoos met mildere surfactanten, zoals cocossulfaat. Cocossulfaat is zachter voor de hoofdhuid en behoudt de natuurlijke barrièrefunctie, terwijl het nog steeds effectief overtollig talg verwijdert.
Daarnaast is het ook nuttig om te kijken naar shampoos die andere verzorgende en natuurlijke ingrediënten bevatten. Ingrediënten zoals kokosolie, aloë vera, tea tree olie en kamille-extract kunnen helpen om de hoofdhuid te kalmeren, hydrateren en verzachten.

Maak de juiste keuze voor je hoofdhuid

Hoofdhuidverzorging is essentieel voor gezond haar. Bij het kiezen van een shampoo is het belangrijk om de ingrediëntenlijst te lezen en bewust te zijn van de aanwezigheid van SLES en SLS. Voor een optimale hoofdhuidverzorging kun je beter kiezen voor shampoos met mildere surfactanten zoals cocossulfaat, gecombineerd met verzorgende natuurlijke ingrediënten.
 
Vergeet niet dat iedereen een verschillende hoofdhuid heeft, dus het kan even duren voordat je de juiste shampoo voor jouw behoeften vindt. Experimenteer en luister naar je hoofdhuid om te ontdekken welke producten het beste werken voor jou.

Let op: De informatie in deze blog is bedoeld als algemeen advies. Raadpleeg een dermatoloog of haarprofessional voor specifiek advies met betrekking tot jouw individuele hoofdhuidconditie.