Search
Close this search box.
een vrouw met acne op het gezicht

Jouw puistjes onder het vergrootglas

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. ‘s Ochtends sta je op en terwijl je de slaap nog uit je ogen wrijft, wandel je de badkamer binnen. Je werpt een vluchtige blik op de spiegel en plots ben je klaarwakker. Waar komt die puist nu weer ineens vandaan? Wat doe je eraan en nog belangrijker; hoe zorg je ervoor dat dat hardnekkige bultje nooit meer terugkomt? Meestal verberg je ze zo goed mogelijk, maar vandaag leggen we jouw puistjes onder het vergrootglas. 

De aard van het beestje

Om te weten hoe we de strijd tegen je nieuwste puist het beste kunnen aanpakken, moeten we eerst en vooral weten waar we precies mee te maken hebben. Puisten zijn eigenlijk onderhuidse ontstekingen die ontstaan wanneer de huid te veel talg produceert en de talgklieren verstopt geraken. Talg hebben we in zeker mate wel nodig. Net zoals een motor olie nodig heeft om vlot te kunnen draaien, heeft onze huid talg nodig om soepel te blijven. Maar te veel van het goede, is natuurlijk ook niet meer goed. 

Oorzaken

Hoe het nu juist komt dat de huid te veel talg aanmaakt, kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde soorten voeding die we beter kunnen vermijden om de aanmaak van talg niet onnodig te stimuleren. Zo wordt er wel eens gezegd dat je best wegblijft van chocolade of van je geliefde Nutella, maar wist je dat chocolade op zich niet het echte probleem is? De echte boosdoener is in feite de lactose die erin zit, die de vorming van puisten in gang kan zetten. Andere voedingsstoffen die een impact kunnen hebben op de talgproductie zijn gefrituurd voedsel, pindakaas, suiker, rood vlees, alcoholische dranken, frisdrank… De ene persoon heeft daar natuurlijk al wat meer interactie voor dan een andere. 

Daarnaast kunnen we de oorzaak ook bij onze hormonen zoeken. Zo is het algemeen geweten dat acne meer opspeelt in de pubertijd, tijdens de zwangerschap, tijdens de menstruatie, bij stress… Hormonale puistjes uiten zich meestal in onderhuidse en soms pijnlijke bultjes die niet altijd een wit kopje krijgen. Door stress maken we bijvoorbeeld cortisol aan, het stresshormoon. Dat hormoon heeft een negatieve invloed op ons immuunsysteem, en dat hebben we natuurlijk extra hard nodig wanneer we ontstekingen willen vermijden. Een schommeling in onze hormonen, zoals oestrogeen en progesteron, zorgt er daarnaast voor dat de talgproductie de hoogte inschiet. 

vrouw die haar gezicht verzorgt

Plan van aanpak

Het is natuurlijk goed om te weten waar puisten vandaan komen, maar het is onvermijdelijk dat er hier en daar toch eentje doorbreekt. Hoe ga je dan het beste te werk om de puist weg te krijgen?

Misschien starten we best met iets dat je zeker niet moet doen: puistjes uitknijpen. De kans dat je alles eruit krijgt is klein, waardoor de puist gewoon blijft zitten en de ontsteking verergert door de druk die je erop hebt gezet. Veel aan je huid prullen zorgt er ook voor dat je bacteriën gaat verspreiden op je gezicht, die op hun beurt weer verstoppingen kunnen uitlokken. De beste tip die ik je dus kan meegeven, is om gewoon zoveel mogelijk van de huid af te blijven. 

Terwijl sommige voedingsstoffen acne juist verergeren, kunnen andere juist hulp bieden. Zo zitten noten, pitten of zaden boordevol omega 3-vetzuren, die de huid helpen herstellen van binnenuit. Avocado’s bevatten dan weer vitamine B3 en vitamine D, die een ontstekingsremmende werking hebben. Voedingsrijk aan oxidanten (zoals bessen, waterkers, pompoen, wortel…) helpen om de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf die extra ontstekingen kunnen veroorzaken. 

Verder is het vooral belangrijk om de huid absoluut niet uit te drogen…

Voor sommigen klinkt het waarschijnlijk vreemd in de oren omdat vroeger vaak het tegendeel werd beweerd, maar de beste manier om acne te vermijden of te bestrijden, is om je huid voldoende te hydrateren. Ja, dat geldt zelfs voor een vette huid. Voor je huid betekent droogte simpelweg dat er te weinig talg is, waardoor ze zelf in actie zal schieten om talgproductie te verhogen. En zo krijg je opnieuw te maken met verstopte poriën. Een uitgedroogde huid is daarnaast niet in staat om zichzelf te herstellen. Om de ontsteking niet te bevorderen, gebruik je best een gelreiniger die antibacterieel werkt en de vochtbalans van de huid in stand houdt. Zelf gebruik ik de Cleansing Gel met Salicylzuur van Circadia wanneer ik last heb van een uitbraak. Daarnaast heeft ook het Face & Body Mask van WELL CBD al wonderen verricht om mijn puistjes weg te krijgen. Dat masker werkt niet alleen ontgiftend, kalmerend en hydraterend maar ook ontstekingremmend; ideaal dus om de roodheid meteen te verminderen. Zo’n masker kan je trouwens ook op andere delen van je lichaam inzetten waar je last hebt van acne, zoals op de rug. 

Ondanks dat ik mijn verzorgingsproducten zorgvuldig kies voor mijn huid, kruipt er ook bij mij af en toe nog een puist naar de oppervlakte. In mijn job bij Senitas kom ik met veel huidexperten in contact, en kreeg ik al snel het advies om probiotica uit te proberen, omdat het probleem wel eens in mijn darmflora zou kunnen liggen. Het resultaat? Net als mijn darmen, kwam ook mijn huid tot rust. Goodbye, puistjes! Weer een boosdoener die we van de lijst kunnen schrappen.

De juiste ingrediënten kiezen

Ga zeker eens een kijkje nemen in jouw badkamerkast, want het is belangrijk dat je daar de juiste producten terugvindt met de juiste ingrediënten die jou helpen om je huid te ondersteunen. Producten die ingrediënten zoals AHA’s (bijvoorbeeld glycolzuur of melkzuur) of BHA’s (bijvoorbeeld salicylzuur) bevatten, helpen om je poriën te zuiveren en zo verstopping tegen te gaan. Als je allantoïne of niacinamide tussen de ingrediëntenlijst ziet staan, ben je antibacterieel aan het werken. Groene thee of vitamine C kunnen helpen om de ontsteking in de puist tegen te gaan. Methanol of bètaglucanen geven meteen een kalmerend effect door de warmte van de ontsteking te laten verminderen. Die laatste twee vind je terug in de Spot Stop van Circadia, ook eentje uit mijn favorietenlijst. Zoals ik eerder zei is een goede hydratatie, zoals je die kan vinden in de producten van NassifMD Dermaceuticals, cruciaal om je huid te ondersteunen. Zoek daarom naar producten met ingrediënten zoals hyaluronzuur en glycerine.  

Waar begin ik?

Als je regelmatig last hebt van acne of onzuiverheden, is het niet voldoende om een quick fix te zoeken. Het kan soms een heel proces zijn om de precieze oorzaak van jouw uitbraken te vinden, maar als je die eenmaal gevonden hebt, weet je in elk geval waar je mee aan de slag moet gaan. Het beste wat je dan kan doen is jouw favoriete huidexpert om advies vragen omdat die het beste gaat weten wat de volgende stappen zijn om jouw gladde huid voorgoed terug te krijgen.

Veel succes en stralen maar!

Anaïs Lemeer, Senitas huidexpert

Deel deze Insights