In de lente van je leven

Vrouw-fiets

Het naderende einde van de winter kan maar één ding betekenen. De lente komt eraan! Met langere dagen, bloemen in het veld en blaadjes aan de bomen is dit voor veel mensen een favoriet seizoen. Het oude maakt plaats voor het nieuwe, en dat is niet anders in onze huid. In dit artikel nemen we een kijkje naar de huid van de jongsten onder ons, specifiek van 0 tot 20 jaar. Wat kunnen we leren over de huid in deze fase van het leven, en zijn die lessen ook op latere leeftijd nog van toepassing?

Een jeugdige en vernieuw(en)de huid.

Dat de huid vernieuwt weet je vast wel. Dat dit om de 28 dagen gebeurt misschien ook. Bij kinderen is dat zeker het geval. Omdat ze nog groeien is er algemeen meer nood aan het vernieuwen en bijmaken van cellen, vandaar ook dat kinderen eens zoveel slaap nodig hebben. Ook vroeger gaan slapen helpt hierbij. Tussen 9 en 11 uur ’s avonds verloopt de celdeling tot wel 30 keer sneller dan op andere tijdstippen! In de lente van je leven herstelt de huid zich dus meer en sneller.

De kracht van rust.

Er gebeurt iets bijzonders met ons lichaam wanneer we in de nacht ‘rusten’. Het herstelmechanisme van ons lichaam krijgt dan vrij spel. Alle energie die op dat moment beschikbaar is, kan benut worden waardoor je organen zich kunnen herstellen tegen de volgende dag. Wanneer we niet voldoende die rust nemen, wordt dat zichtbaar in ons grootste orgaan, de huid. Dat uurtje vroeger gaan slapen kan dus echt wonderen doen. Een gezonde nachtrust, zonder onnodige GSM-stralingen, overmatig licht of een overbelaste maag, is meer dan goud waard.

Stimuleer je jeugdigheid.

De bovenste huidlaag is gemiddeld 0,1 mm dik en groeit, net zoals bijvoorbeeld haar, van binnen naar buiten. Onderweg naar buiten sterven de cellen, waarna ze aan het oppervlak een laagje dode huidcellen vormen. In de lente van je leven vernieuwt die huidlaag zich iedere 28 dagen. De bovenste huidlaag is dus ongeveer een maand oud.

“Levende cellen versterken is van cruciaal belang. Het is de eerste stap naar huidverbetering.”

Wanneer we ouder worden, gaat dat proces steeds trager, het kan wel tot 45 dagen oplopen. Er zijn dus meer dode huidcellen aan het oppervlak te zien waardoor de huid wat grijzer en grauwer lijkt. Toch kunnen we niet zonder, want deze huidlaag heeft een belangrijke en beschermende functie. Bij het verouderen nemen het aantal dode cellen toe en zwakken de levende cellen af. Die levende cellen versterken is van cruciaal belang en ook de eerste stap naar huidverjonging. De jongere huid heeft misschien enkele streepjes voor op dat vlak, maar toch kunnen we heel wat leren over waarom dit zo is. Kunnen we de huid blijven stimuleren om zich te herstellen, zoals dat bij een kinderhuid vanzelfsprekend lijkt te gaan?

“De vraag is niet of we moeten stimuleren, maar hoe intensief. Dit wordt ook wel ‘gecontroleerd verwonden’ genoemd.”

Vrouw ligt voor een behandeling

Gecontroleerd verwonden.

De vraag is niet óf we moeten stimuleren, maar hoe intensief we moeten stimuleren. In de sector wordt dat ook wel ‘gecontroleerd verwonden’ genoemd. De theorie erachter is eenvoudig: als je een wonde hebt gaat je huid die ook herstellen.
Tot hoever mogen we verwonden om het gewenste effect te krijgen? Want er is wel degelijk zoiets als ‘too much’. In dat geval gaat je huid zich eerst moeten kalmeren voordat hij zich kan herstellen.
De energie die naar het kalmeren gaat, is verloren.
Wanneer je op een verantwoorde manier aan je huid gaat werken, is de gezondheid van je huid prioriteit. Er zijn voldoende technieken die je huid verjongen, maar vaak vragen ze té veel energie van je huid.
Een bepaalde periode na de behandeling ziet de huid er vermoeid en minder jong uit. Deze fase noemen we ook wel downtime. Die reactie krijg je omdat al je energie uitgaat naar het remmen van ontstekingen en het inperken van beschadigingen. Eens die fase achter de rug is, begint het vernieuwingsproces. Dan pas zie je het mooie effect van de behandeling en komt je jeugdigheid naar boven. Zo’n behandelingen hebben wel degelijk hun voordelen. Soms bereiken ze resultaten die je op een andere manier niet zou kunnen bekomen. Of dat voor jou geschikt is, bekijk je best persoonlijk met jouw huidexpert.

Peelen zonder downtime.

Een alternatief op de peelings met downtime zijn lactaat- en amandelzuurpeelings. Ze zijn zachter voor de huid en pakken specifieke indicaties aan. Lactaatzuur gaat je huid hydrateren en pigmentvlekken verminderen, en wordt vooral bij droge en gepigmenteerde huidtypes gebruikt. Amandelzuur heeft ook een antipigmentatie-effect, gecombineerd met een antibacteriële werking. Het wordt vaak ingezet bij een onzuivere huid die last heeft van pigmentvlekken. Zo versnel je het vernieuwingsproces zonder dat je downtime ervaart.

Brandstof voor je lichaam.

Ooit al eens gaan sporten op een nuchtere maag? Het kan je heel veel voordelen geven, maar als je niet gewend bent om een maaltijd over te slaan, zal je wel merken dat je moeilijk zware inspanningen kan leveren. Je lichaam heeft suikers nodig. Dat geldt niet alleen voor sporten of andere activiteiten, maar zeker ook voor je huid. De suikers worden ingezet voor het herstelproces, ze dienen in feite als een brandstof. In de cellen worden deze suikers omgezet naar een voor het lichaam bruikbare bron van energie. Bij kinderen gaat dat heel efficiënt, bijna alle suikers worden opgenomen én omgezet door het lichaam. Die opname is echter niet in alle fases van ons leven even efficiënt, en de omzetting nog minder.

Wisselkantoren.

Bekijk het als een wisselkantoor. Stel, je gaat naar Amerika en je ruilt je euro’s voor dollars in. Niet elk wisselkantoor gaat hetzelfde aantal dollars voor je euro’s geven. De cellen in je lichaam doen eigenlijk hetzelfde. Hierbij is de regel dat hoe ouder je wordt, hoe slechter de wisselkoers is die je krijgt. Met andere woorden, je gaat meer suikers nodig hebben voor dezelfde energie. Die energie noemt ATP (kort voor Adenosinetrifosfaat), en is uiterst belangrijk. Als je cellen niet voldoende ATP krijgen, kunnen ze niet produceren, dupliceren, migreren, communiceren of herstellen. Allemaal processen die heel belangrijk zijn om je huid gezond en jeugdig te houden. Zonder die energie in de huid zullen behandelingen en producten ook weinig effect hebben.

“Het verhogen van energie in je huid is voor sommigen de eerste stap. Het is huidverjonging in de letterlijke zin van het woord.”

Verhoog je energieniveaus.


Het verhogen van het energieniveau in je huid is voor sommigen de eerste stap. Het is huidverjonging in de letterlijke zin van het woord. Als de energie optimaal is, kan de huid weer zoals die van een twintig jarige reageren. Er zijn weinig producten en behandelingen die hier invloed op hebben. We geven enkele mogelijkheden mee. Zo helpt rood LED-licht met het omzetten van suikers naar ATP. Daarvoor moeten er op dat moment wel voldoende suikers in de huid aanwezig zijn.

Het merk Circadia bracht hiervoor de gepatenteerde SWiCHTM behandeling uit. Die behandeling voorziet de huid van de nodige suikers en helpt bij de omzetting naar ATP. De behandeling is een goed alternatief voor peelings waarbij je niet vervelt.


De lagen van de huid.


Verjonging gebeurt niet enkel in die bovenste huidlaag, ook de onderliggende lederhuid heeft er een grote invloed op. De lederhuid bestaat grotendeels uit proteïnestructuren zoals collageen, elastine en bindweefsel. Je kan het vergelijken met een spinnenweb van proteïne dat je huid het nodige volume en de nodige veerkracht geeft. Als we de productie van die proteïnen kunnen hooghouden, zorgen we voor een vollere en strakkere huid. Vroeger was dat enkel mogelijk met zwaardere behandelingen zoals injecties die ook echt tot in die lederhuid geraakten. Nu weten we dat de huidlagen onderling ook communiceren. Door middel van microstimulaties aan het huidoppervlak krijgt ook de lederhuid die stimulaties te voelen. Door nieuwe technieken, zoals behandeling met lasers, LED-licht of icoone, krijg je resultaat zonder ingrijpende handelingen. De productie van proteïnen kan zo gestimuleerd worden, waardoor de huid weer voller en strakker wordt.

 

Jouw huid in de lente van je leven.


Of het mogelijk is jouw huid terug in de lente van je leven te krijgen? Wij denken alvast van wel. Laat je huidexpert je huid en je levensstijl eens analyseren. Ga zo met de juiste producten en behandelingen aan de slag en (her)ontdek de lente van je leven!

Tips & tricks

We hebben de interessantste weetjes uit dit artikel verzameld in een mooi overzicht.

Deel deze Insights