Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jouw huid in de lente

Dorien Ruttens

Dorien is al negen jaar zaakvoerder van Zhenzhu Skin Clinic. Doorheen de jaren ontstond er een sterkere passie voor de huid. Ze richtte zich op huidverbeterende en resultaatgerichte behandelingen. We spraken met haar over het effect van de koude winterdagen op de huid en de overgang naar de lente. 

“Een gezonde huid bestaat voor 70 procent uit een goede thuisverzorging”

Onze huid reageert anders op elk seizoen. Welke veranderingen merk je in de winter?

In de winter merken onze klanten vaker op dat hun huid droog of schilferig aanvoelt, en ook roder of geïrriteerder is. Dat heeft voor een stuk te maken met de weersomstandigheden. De lucht is droger wat ervoor zorgt dat de huid zich anders gaat gedragen. Elk seizoen heeft zijn eigen problemen, maar in de winter komen wat meer kwaaltjes voor.

Wat kunnen we tegen het droge gevoel doen?

Het is enerzijds belangrijk dat we de huidbarrière gaan versterken. Anderzijds is het belangrijk dat je ingrediënten gebruikt die het vocht in je huid gaan bijhouden en bevorderen. Als de barrière niet sterk genoeg is, is je huid ook veel ontvankelijker voor invloeden van buitenaf. Dat komt omdat je huid dan meer vocht verliest. Niacinamide is een goede stof om de huidbarrière te verstevigen. Hyaluronzuur gebruiken we voor vochtinbreng, een stof die van nature in de huid aanwezig is. Wanneer we ouder worden, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur af en hebben we meer kans op een drogere huid.

Kan je thuisverzorging routine hierbij helpen?

Een gezonde huid bestaat voor 70% uit een goede thuisverzorging. Die andere 30% haal je uit instituutbehandelingen. Als je huidverbeterend wil werken, is thuisverzorging essentieel. Ga dan wel op zoek naar de juiste ingrediënten. Er zijn veel cosmeticaproducten waarbij bijvoorbeeld hyaluronzuur in de ingrediëntenlijst staat, maar waarvan de moleculen te groot zijn. Ze blijven op de huid zitten en kunnen niet intrekken, waardoor ze hun werking verliezen.

vrouw die haar gezicht verzorgt

Hoe betrouwbaar zijn cosmeticaproducten?

Het verschil tussen cosmetica en cosmeceuticals is voor velen onduidelijk. Cosmeticaproducten vind je vaak terug in de supermarkt, bij de parfumerie of bij de apotheek. Als je twijfelt, kan je de ingrediëntenlijst altijd bekijken. Hoe hoger de stof die je nodig hebt in de lijst staat, hoe meer ervan aanwezig is. In cosmeticaproducten zijn de percentages van actieve ingrediënten vaak gelimiteerd. Daardoor blijven ze vaak op je bovenste huidlaag zitten en geven ze enkel wat comfort. In dat geval kunnen we spreken van huidverzorging, maar niet van huidverbetering. Cosmeceuticals gaan tot in de dermale huidlaag, het vitale gedeelte waar alles gebeurt. Je elastine, collageen, hyaluronzuur, talg en pigment worden in die huidlaag aangemaakt.

Is hyaluronzuur het enige ingrediënt om een droge huid te bestrijden?

Om hyaluronzuur tot zijn recht te laten komen, kan je een moisturizer toevoegen. Een stof die goed met hyaluronzuur samenwerkt, is glycerine, wat in de meeste moisturizers aanwezig is. Dat is belangrijk om de huid goed af te sluiten. Zo voorkom je vochtverlies, ga je het effect van hyaluronzuur versterken en bied je bescherming. Een ander topingrediënt is glycolzuur, dat vocht in de huid vasthoudt. Je kan het in verschillende producten terugvinden, zoals in reinigers, toners en peelboosters.

Gebruik glycolzuur niet ineens elke dag. Ik raad mijn klanten aan om te starten met slechts twee applicaties per week. Dit is belangrijk omdat glycolzuur ook een exfoliant is. Door het dagelijks te gebruiken, zou je net het tegenovergestelde effect kunnen krijgen. Je huid kan dan zelfs uitdrogen, en dat willen we natuurlijk voorkomen. Je schoonheidsspecialist kan je hierin begeleiden. Het is een ideaal moment om de staat van je huid te laten controleren.

“Je hebt ook geen sixpack na één sportsessie. Je huid heeft tijd nodig om de actieve werkstoffen op te nemen.”

Hoe snel kunnen we resultaat verwachten?

Ik ben geen fan van ‘quick fix’ behandelingen. Een mooie huid is een traject dat je moet afleggen. Ik vergelijk het met naar de fitness gaan. Je hebt ook geen sixpack na één sportsessie. Je huid heeft tijd nodig om de actieve werkstoffen op te nemen. Het is niet dat je na twee of drie weken de perfecte huid hebt. Je zal het steeds meer zien verbeteren.

De lente komt eraan. We krijgen langere dagen, bloesems aan de bomen en meer risico op verbrande huidjes. Wat doe je daar aan?

De huid komt na de winter als het ware uit een winterslaap en is dan in een minder goede conditie.Dat komt omdat de huidbarrière vaak werd verstoord. Ik adviseer mijn klanten dan om een peelingkuur te doen. Wij raden een intensieve peelingkuur aan wanneer de huid schade heeft opgelopen. Je komt dan best om de twee weken langs. Anders volstaat een maandelijks bezoek. In het instituut mogen we een hoger percentage van peeling uitvoeren dan jij dat thuis mag doen. Je doet dus best niet meteen een bikini aan om te bruinen, omdat je huid na de winter extra gevoelig is voor de eerste warme zonnestralen.

“Het is heel belangrijk om je huid 365 dagen per jaar tegen de zon te beschermen.”

Gebruik je in de lente en zomer een hogere SPF?

Het verschil tussen SPF 50 en SPF 30 is miniem, het zit hem in de duur van de bescherming. Ik gebruik altijd een SPF 50, zowel in de winter als in de zomer. Het is heel belangrijk dat je 365 dagen per jaar je huid tegen de zon beschermt. Als je SPF 30 gebruikt, ga je dat iets sneller moeten herhalen. Als mensen op vakantie gaan, adviseer ik om iedere twee uur SPF 50 te smeren. Het is dus niet voldoende om enkel in de ochtend te smeren.
Je hebt twee soorten UV-stralen: de UVA en UVB. De A in UVA staat voor “aging”, het gaat dus je huidveroudering versnellen en pigmentatie creëren. De B in UVB staat voor “burning”. De UVA stralen zijn het hele jaar door aanwezig, ook op bewolkte dagen. Ze kunnen zelfs door glas heen. Voorkom dat je huid vroegtijdig gaat verouderen en pigmentatie gaat creëren, zelfs in de winter.
Klanten krijgen bij een huidconsultatie een professionele huidscan. Daarmee kunnen we meteen de geleden schade meten. Met een huidscan kunnen we ook bepaalde huidproblemen detecteren. Soms zijn ze nog niet aan de oppervlakte zichtbaar, maar kunnen we ze wel preventief behandelen en advies over een juiste bescherming meegeven. Zo kunnen we vroegtijdige veroudering bestrijden. Het is altijd beter te voorkomen dan te genezen!

Wat is jouw favoriete seizoen?

Ik hou van de lente! In de lente is ons humeur ook al wat beter, en dat resulteert in een mooie uitstraling. Ik ben dus wel een lentemeisje (lacht).

Deel deze Insights