Search
Close this search box.

Jouw huid in de winter

De koudste periode van het jaar zorgt niet enkel voor problemen op de baan, maar ook onze huid lijdt eronder. Dit jaar weet jij perfect hoe jij de koude onder controle kan houden.

Het is ieder jaar hetzelfde liedje. De temperatuur buiten gaat omlaag, terwijl de verwarming binnen op volle toeren draait. Omdat de vochtbalans van de huid zich iedere keer aanpast aan het temperatuurverschil, is onze huid niet meer in staat om voldoende vocht vast te houden. Resultaat? Je huid droogt uit en begint in het ergste geval zelfs te schilferen. Onze opperhuid is niet meer in staat om genoeg vetten vast te houden, waardoor de huid gevoeliger en droger aanvoelt.

Je kan in de winter best een rijke crème gebruiken om de huidvetten terug aan te vullen. Zo beperk je het vochtverlies tot een minimum en herstel je de huidbarrière. Synthetische alcohol of parfum kan je dan weer best vermijden in je producten, want die zijn gekend om hun uitdrogende werking. Enkele interessante ingrediënten om de huidbarrière in de winter te ondersteunen zijn niacinamide en collageen.

Niet enkel koud maar vooral droog

Tijdens de wintermaanden is niet enkel de temperatuur lager, maar ook de luchtvochtigheid. Hoe kouder het is, hoe droger de lucht, maar ook hoe droger de huid. Bij koudere temperaturen verliest onze huid meer dan 25% van haar vermogen om vocht vast te houden, waardoor het vocht makkelijk kan ontsnappen uit de huid. Door hyaluronzuur als hoofdingrediënt toe te voegen aan je huidverzorging, kan je huid helpen om het vocht op peil te houden. Een goede tip: douche niet te lang, en zeker niet te warm. Dat heeft een uitdrogend effect op de huid. 

Als beschermingsmechanisme gaat de huid aan het oppervlak de dode huidcellen vermenigvuldigen, met als gevolg een grauwe en doffe look. Daarom is een exfoliërende behandeling in de winter altijd een aanrader. Veel mensen denken dat de huid net gevoelige en droger wordt door te exfoliëren, maar in de meeste gevallen is het net de oplossing. Door de dode huidcellen aan het oppervlak te verwijderen, geef je ruimte aan de huid om de herstellende ingrediënten op te nemen. Je kiest best wel voor een zachte korrel, zodat je de huid niet verder beschadigt. 

Zwart en wit portret van vrouw met krullen in de sneeuw

De tien huidgeboden in de winter

  1. Voed je huid met de nodige ingrediënten.

  2. Exfolieer je huid tweemaal per week.

  3. Drink voldoende water. Hydratatie aan de binnenkant uit zich aan de buitenkant.

  4. Douche niet te lang en niet te warm.

  5. Vergeet je zonnebescherming niet, ook tijdens bewolkte dagen!

  6. Vergeet je lippen niet te hydrateren. 

  7. Draag zorg voor je handen.

  8. Gebruik zo weinig mogelijk synthetische alcohol of parfum.

  9. Zet de verwarming niet té warm.

  10. Maak een maandelijkse afspraak bij jouw favoriete huidspecialist.

Deel deze Insights