Hoewel de vitaminen in sinaasappels veel voordelen hebben voor onze huid, wil je de structuur van de schil toch liever niet op je huid zien. Het is een kwaaltje waar de meeste vrouwen vroeg of laat mee te maken krijgen en waar ze liefst zo snel mogelijk terug vanaf geraken. Maar hoe begin je daaraan? We bekijken samen met Merel Van Der Himst van Instituut Merel wat cellulite precies is, waar het vandaan komt én hoe je ervan af kan geraken.
Cellulite herken je aan de kleine putjes en bultjes die zich voornamelijk op onze billen en bovenbenen uiten. Die putjes zijn in feite kleine inzakkingen waar de huid haar steun verliest. Het is moeilijk om te achterhalen waar jouw cellulite vandaan komt, omdat er superveel oorzaken kunnen zijn. Cellulite kan bijvoorbeeld getriggerd worden door de aanmaak van hormonen, en dan vooral door oestrogeen, of door een slechte levensstijl. Daarbij is je voeding en waterinname heel belangrijk. Verder kan verslapping van de huid bij het ouder worden of zelfs je genetische aanleg ermee te maken hebben. Het belangrijkste is dat een specialist kan vaststellen van welke soort cellulite jij last hebt.
Om cellulite aan te pakken, is het erg belangrijk om thuis je steentje bij te dragen. Je levensstijl heeft veel invloed op je huid. Denk maar aan voeding, hormonen, beweging… Hoe gezonder je lichaam vanbinnen is, hoe mooier het er vanbuiten uitziet. Het is bijvoorbeeld enorm belangrijk om genoeg water te drinken, maar ook regelmatig bewegen heeft zowel invloed op de doorbloeding als de verstrakking van de huid. Het helpt ook om iedere dag je huid te masseren én om je douche af te sluiten met een koude straal om je bloed te doen stromen.
Over het algemeen is de adipeuze vorm van cellulite, waarbij een ophoping van vet aan de oorzaak ligt, de meest voorkomende soort. In het voorjaar zien we vaker oedemateuze cellulite opkomen, omdat de stijgende temperaturen ervoor zorgen dat we meer vocht vasthouden. Bij de oudere generatie zien we dan weer vaker dat het bindweefsel aan de basis ligt van het probleem omdat de collageenproductie dan vermindert en de huid dus slapper wordt.
“Ja hoor, de vrouwen hebben weer de hoofdprijs gewonnen, want cellulite is iets dat slechts zeer uitzonderlijk voorkomt bij mannen.”
Ja hoor, de vrouwen hebben weer de hoofdprijs gewonnen, want dit huidprobleem is iets dat slechts zeer uitzonderlijk voorkomt bij mannen. Dat komt omdat het bindweefsel een andere structuur heeft. Bij vrouwen ligt de bindweefselstructuur verticaal, waardoor er kuiltjes in de huid kunnen ontstaan tussen de verticale structuur. Bij mannen ligt die structuur horizontaal, waardoor je bij hen niet snel een sinaasappelhuid zal zien.
Thuis leg je misschien wel de basis, maar de kracht van een salonbehandeling kan je nooit thuis evenaren. Jouw huidspecialist kan dieper in de huidlagen werken en iedere keer dat extra duwtje geven dat je huid nodig heeft. Afhankelijk van de soort cellulite die jij hebt, varieert de aanpak ervan. Bij oedemateuze cellulite kan een huidspecialist met behulp van lymfedrainage het vocht afvoeren, terwijl je met adipeuze cellulite eerder een combinatie van behandelingen nodig hebt. Fibreuze cellulite kan je dan weer behandelen met bindweefselmassages.
Dat varieert van persoon tot persoon, én ook van de soort cellulite. Wanneer vocht aan de basis ligt, zijn er ook vaak klachten van pijn of druk in de benen. Omdat die druk bij iedere behandeling afneemt, voel je het resultaat meteen. In andere gevallen, wanneer vet of bindweefsel aan de oorzaak ligt, rekenen we op vijf behandelingen voor er zichtbaar resultaat is. Om alles uit de behandeling te halen, kan je beter tien sessies voorzien. En hoe meer je thuis doet, hoe sneller je resultaat ziet, natuurlijk. Om zo lang mogelijk van het resultaat te genieten, moet je het natuurlijk ook onderhouden. Je kan het vergelijken met je conditie. Je kan ook niet van de ene dag op de andere vijf kilometer lopen, en als je het eenmaal kan, moet je er ook voor blijven werken. Je huid is net hetzelfde. Je kan werken om de huid te verbeteren, maar als je eenmaal het gewenste resultaat bereikt hebt, stopt het traject niet. Thuisverzorging en regelmatige bezoekjes aan je huidspecialist blijven essentieel om je huid een nodige boost te geven. Maak dus snel je volgende afspraak !
Het belangrijkste is dat je jezelf terug goed in je huid gaat voelen, en vol zelfvertrouwen die bikini of dat korte kleedje kan aandoen. Wanneer je als huidspecialist je klant ziet openbloeien, daar doe je het voor. Uiteindelijk is de relatie met jezelf vaak de moeilijkste. Als je die kan herstellen, is dat proces de moeite waard geweest. Wil je graag meer weten over dit onderwerp? Luister naar de Skinsights Talks met Merel op Skinsights.be.